Werknemers willen liever begeleiding van een externe coach voor hun persoonlijke ontwikkeling dan een opleiding.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim 4.000 respondenten. Het betreft tussentijdse resultaten van de MKB Marktmonitor 2011.

Meer dan de helft (52 procent) van de werknemers geeft aan dat de beschikbaarheid van een externe coach een werkgever aantrekkelijk maakt. Daarnaast zegt 38 procent begeleiding door een interne coach te willen. Dat kan dan een management coach, business coach of job coach zijn. Daarmee blijkt coaching belangrijker dan de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding. Slechts zes procent zou heel graag een externe opleiding volgen en drie procent een interne.

Verrassing

De uitkomsten waren een verrassing voor Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: ‘Deze trend zagen we de afgelopen jaren wel ontstaan, maar de extremiteit in de uitkomst is wel erg opvallend. Ik had niet gedacht dat de behoefte zo groot was.’

Oorzaak

Hoe komt het dat werknemers een coach aantrekkelijker vinden dan een opleiding? Puts geeft drie oorzaken:

1. Wij ondervroegen mensen met een MBO- tot WO-opleiding. Met zo’n opleiding hebben ze al een goede kennisbasis voor wat ze dagelijks moeten doen.

2. Verderop in de loopbaan gaat het niet meer zo om kennis, maar veel meer om vaardigheden. Coaching past daar meer bij dan een opleiding. De veranderende kennis ontwikkelt zich vanzelf ook al wel in de functie.

3. Met een coach kun je veel effectiever en specifieker inzetten op wat iemand nodig heeft. In een opleiding met een groep mensen doe je altijd concessies aan het individu.

MKB Marktmonitor: Nieuwe Tijden

De resultaten horen bij het onderzoek dat Unique doet voor de MKB Marktmonitor 2011. Dit jaar richt die zich op aantrekkelijk werkgeverschap in Nieuwe Tijden. Die nieuwe tijden hebben betrekking op het voorzichtige herstel van de economie, de opkomst van social media en het benodigde aantrekkelijk werkgeverschap door de verwachte krapte op de arbeidsmarkt. Het onderzoek onder werkgevers loopt nog anderhalve maand door.

 

(bron 25-8-2011) P&O Actueel

Testimonials